Slik planlegger du et tilbygg på huset ditt
Det er mye å ta stilling til for å sikre at det nye tilbygget faktisk innfrir ønskene og behovene til hele familien, så les videre og la veiledningen for tilbygg hjelpe deg med planleggingen.
- Tenk over dagslyset allerede i designfasen – takvinduer sørger for at tilbygget kan fylles med naturlig lys.
- Sjekk kompetansen til entreprenørene dine grundig, slik at du er sikker på at de er i stand til å realisere ønskene dine. Personlige anbefalinger er gull verdt!
- Sørg for at byggeplanene dine innfrir byggforskriftene og eventuelle krav til byggetillatelse.
Hva er det du ser for deg?
Første bud når du skal bygge ut boligen, er at du har sluttresultatet klart for øyet. Du vet at du trenger mer plass, men til hva? Hva fungerer bra og mindre bra med rommene du allerede har? Hvilke problemer skal tilbygget løse? Kanskje drømmer du om en åpen planløsning for kjøkken og stue som gir plass til store familiesammenkomster, et eget hobbyrom, et lekerom til barna eller et multifunksjonelt rom som kan fungere både som hjemmekontor og gjesterom. Ha klart for deg hva du trenger, før du møter arkitekten eller håndverkeren. Dette gjør det enklere å utarbeide en plan som innfrir de faktiske behovene dine.
La deg inspirere
Det er nå du skal tenke stort og lage en ønskeliste. Bli en selvlært ekspert på tilbygg ved å lese interiørblader, se oppussingsprogrammer på TV og gå til Instagram og Pinterest for å få ideer, og finne ut av hva som er din stil og smak. Stikk også innom venner som har bygget om boligen, slik at de kan gi deg gode tips til renoveringen.
Sett opp et budsjett
Et nøye gjennomtenkt budsjett er med på å sikre at du sitter igjen med et tilbygg som ble akkurat slik du hadde tenkt – også prismessig. Sorter ønskelisten din ut fra hva du må ha, og hva som er kjekt å ha. Lag deretter kostnadsoverslag for alt fra håndverker, arkitekt, materialer, byggeavgifter og innredning – det kan godt hende du må justere ønskelisten på nytt etterpå! Husk også at du bør ha en buffer i budsjettet.
Les mer om hvordan du setter opp et fornuftig budsjett for tilbygget ditt
Finn en kompetent entreprenør
Tenk over hvilke eksperter du vil hyre til prosjektet. En arkitekt eller designer kan være dyr, men har erfaring og ekspertise som kan gjøre hele forskjellen – fra rådgivning om byggeteknikker til kunnskap om hvordan du utnytter det eksisterende boligarealet optimalt.
Enten du hyrer en arkitekt, håndverker eller annen ekspert, så ta deg tid til å gjøre en bakgrunnssjekk. Innhent flere tilbud, kikk på avsluttede prosjekter og snakk med tidligere kunder. Be venner og familie om å komme med anbefalinger. Kort sagt: Sørg for at du kan være trygg på at aktøren du gir oppdraget til, har fagkunnskapen og kommunikasjonsevnen som kreves. Dere skal tross alt kanskje samarbeide i opptil flere måneder.
Husk naturlig lys
Det er viktig å ta høyde for dagslyset allerede i designfasen. Et tilbygg kan av og til gjøre at lyskilden flyttes lenger unna midten av rommet, slik at det oppstår mørke områder. Ved å legge til takvinduer i tilbygget får du imidlertid inn opptil dobbelt så mye lys som med fasadevinduer i samme størrelse, samtidig som det naturlige lyset trenger dypere inn i rommet. I motsetning til fasadevinduer lar takvinduene dagslyset få nå helt ut i hvert hjørne av rommet i løpet av dagen, da de ikke påvirkes av retningen rommet vender. Tenk over hvor i tilbygget du trenger mest lys – monter f.eks. et takvindu over kjøkkenet for å få optimalt arbeidslys når du lager mat.
Sørg for å innfri forskrifter og eventuelle krav om byggetillatelse
Et viktig trinn i prosessen er å sette seg inn i hvilke byggetillatelser og byggforskrifter som gjelder for ditt prosjekt. Som regel vil det være nødvendig med byggetillatelse så lenge tilbygget henger sammen med boligen. Det er også andre regler hvis boligen eller området er fredet.
Tilbygg krever som oftest byggetillatelse og -søknad, og du må følge byggforskriftene for å sikre at arbeidet innfrir minimumsstandarden. Hvis du dessuten deler vegg med en nabo, kan du være lovpålagt å gi vedkommende to måneders varsel. Å ta en vennlig prat med naboene for å si fra om byggeplanene, kan ellers i alle tilfeller være lurt for å bidra til at prosjektet går knirkefritt.
Kontakt ditt lokale byplankontor eller en byggekonsulent for å få rådgivning til prosjektet.